Revidering av AB 04 och ABT 06

BKK:s styrelse fattade, efter genomförd förstudie, 2015 beslut om att inleda ett revideringsarbete avseende AB 04 och ABT 06. Efter beslutet fastställdes en projektplan, en kommunikationsplan och tillsattes en styrgrupp för revideringen. Bo Samuelsson från Svensk Byggtjänst anlitades som projektledare och advokat Staffan Myrdal som juridisk sekreterare.

Revideringen finansieras med BKK:s egna medel, anslag från SBUF och Smart Built Environment.

Efter diskussioner om hur revideringsarbetet bör bedrivas tillsatte styrelsen i april 2016 en arbetsgrupp för att effektivisera arbetet. I arbetsgruppen har beställarna tre platser, bygg- och anläggningsentreprenörerna två platser och installatörsföretagen och konsulterna en plats vardera. Parterna kan bland styrelseledamöterna fritt disponera sina platser och behöver inte ha samma företrädare vid varje möte. Gruppen leds av Staffan Carenholm, STD.

Enligt den projektplan som föreligger inleddes revideringsarbetet med en analysfas som avslutades den 21 april 2017. Därefter inleddes revideringsfasen som ännu pågår. Hur arbetet fortlöper framkommer nedan under ”Senaste nytt från BKK:s styrelsemöten”

Under analysfasen träffades arbetsgruppen (per den 1 mars 2017) minst en gång per månad.

De inledande mötena ägnades åt att konkretisera de övergripande gemensamma mål som satts upp för revideringen. Detta för att lägga fast en plattform för det fortsatta arbetet.

Arbetsgruppen har härefter behandlat befintliga kapitel i den ordning de återfinns i dagens avtal. Diskussioner har därvid förts om huruvida strukturen bör förändras och i så fall på vilket sätt. Genomgången har syftat till att på ett strukturerat sätt analysera svagheter och tillämpningsproblem med dagens bestämmelser. I samband med genomgången har olika förändringsförslag lyfts upp diskuterats. I revideringsarbetet har också beaktats digitaliseringen i byggsektorn.

I enlighet med projektplanen har arbetsgruppen löpande ägnat sig åt referensupptagning med brukare, praktiserande jurister, justitieråd och representanter från universitet och högskola.

Under våren 2015 anordnade BKK en uppstartskonferens där bl.a. advokater och bolagsjurister närvarade och under vilken deltagarna uppmanades att inkomma med synpunkter på avtalen. Vidare deltog företrädare för BKK och den juridiska sekreteraren för revideringsarbetet under hösten 2017 vid ”Entreprenadrättsligt seminarium” där advokater och bolagsjurister verksamma i branschen närvarade och där ett särskilt moment ägandes åt revideringen. BKK:s ansträngningar har resulterat i att några större advokatbyråer och enskilda bolagsjurister har lämnat in skriftliga synpunkter på avtalen.

Den juridiska sekreteraren har vidare tagit kontakt med justitieråd samt representanter från universitet och högskola och kommer allteftersom de nya bestämmelserna utformas fortsatt att efterfråga deras synpunkter.

Synpunkter från brukare har inkommit om än i mindre omfattning än vad BKK skulle önska. På hemsidan uppmanas alla intressenter att lämna in synpunkter på avtalen och branschorganisationerna uppmanar fortsatt sina medlemmar att göra sin röst hörd.

Inom ramen för referensupptagningen har kontakt också tagits med övriga nordiska länder. Vidare har inhämtats material i form av litteratur och internationella standardavtal.

BKK planerar härutöver att ha ett sedvanligt remissförfarande. Närmare information om remissförfarandet och när den blir aktuell kommer att meddelas här på hemsidan.

Arbetsgruppens diskussioner redovisas löpande av Staffan Myrdal vid BKK:s styrelsemöten. Hela styrelsen har då möjlighet att diskutera arbetets framdrift. Senaste nytt om vad som förevarit på BKK:s styrelsemöten redovisas nedan.

Synpunkter
Synpunkter till revideringen kan lämnas till revidering@foreningenbkk.se BKK kommer längre fram i revideringen även genomföra ett remissförfarande.